Om portalen

“Bygg & Bo Ihop” är en mötesplats för Bygg- och bogemenskaper i Sverige och för alla som vill verka för ett socialt och kooperativt byggande där motorn utgörs av människor i samverkan.

Här finns möjlighet att skapa sig ett hem för hus och grupper i alla projektfaser, från tidig idé till inflyttat boende. Här finns även offentliga och privata aktörer, kunskapsbank, rådgivning, kalendarie, bloggar och ett magasin med nyheter och inspiration.

Portalen har tillkommit genom innovations- och utvecklingsprojektet Divercity, ett projekt inom Vinnovaprogrammet Utmaningsdriven innovation. Bakom portalens utveckling står Föreningen för Byggemenskaper tillsammans med ett 20-tal andra projektparter.

VARFÖR FINNS BYGG & BO IHOP?

BOBI har som huvudsyfte att underlätta genomförandet av bygg- och bogemenskaper och andra socialt drivna byggprojekt i Sverige. I detta ingår att göra det lättare för alla att hitta varandra (matchmaking), att synliggöra pågående initiativ och projekt, att underlätta projektdokumentation och insamling och överföring av erfarenheter mellan projekt.

Portalen är öppen för alla men har tre huvudmålgrupper:

 1. Bygg- och bogrupper och andra socialt drivna byggprojekt (exempelvis ekobyar, startargrupper, byalag, bygdebolag)
 2. Privatpersoner som söker bostäder och grupper att gå med i
 3. Aktörer (offentliga och privata) runt det sociala byggandet (exempelvis konsulter, kommuner, kreditgivare, nätverk)

HUR GÅR DET TILL?

 1. Du kan använda portalen och ta del av det innehåll som skapats av andra utan att vara inloggad. Välkommen att bläddra bland grupper och aktörer, ta del av rådgivning under frågor och svar, kunskapsbanken, magasinet med nyheter och inspiration, se alla erbjudanden, efterlysningar och kalendariet!
 2. Om du själv vill kunna skapa innehåll såsom en gruppsida eller en aktörsprofil så behöver du skapa ett konto. Att skapa ett eget konto är öppet för vem som helst och det är helt gratis.
 3. När du skapat ett konto slussas du till din egen kontosida som bara du själv kan se. Detta är en samlinggsida där du hittar all den information du själv publicerat och de sidor du sparat.
 4. När du är i inloggat läge kan du gilla och spara de bygg- och bogemenskaper (“grupper”) och aktörer du är intresserad av. Du hittar dem sedan samlade på din egen sida, där du kan följa dem.
 5. Från din privata sida kan du publicera nya grupper och i nästa version av portalen kommer du kunna ansöka om att bli medredaktör för en befintlig grupp. Du kan skapa hur många grupper du vill, men tänk på att det blir du som är ansvarig för deras uppdatering.
 6. Från din privata sida kan du även skapa en ny aktörsprofil och i nästa version av portalen kommer du kunna ansöka om att bli medredaktör för en befintlig aktör. Du kan skapa hur många aktörer du vill, men tänk på att det blir du som är ansvarig för deras uppdatering.
 7. När du publicerat en grupp eller aktör och fyllt på med grundläggande information kan du sedan redigera sidan, publicera kalendarieposter och bloggposter, lägga upp bilder och dokument och uppdatera vilket skede gruppen befinner sig i. Grupper kan även publicera efterlysningar och som aktör kan du även skapa erbjudanden.
 8. Klicka runt ordentligt och se vad mer du kan göra! Det finns en mängd nyttig och rolig funktionalitet som vi inte berört här.

NUVARANDE VERSION OCH PLANERAD VIDAREUTVECKLING

Detta är en version 1.0 av portalen. Vi har en naturligtvis en lång lista av funktioner som vi vill addera i fortsatt utveckling efter att projektet Divercity avslutats och arbetar aktivt med att ta portalen vidare till nästa version.

HAR DU FRÅGOR OCH SYNPUNKTER?

Vi är mycket intresserade av dina tankar och förslag som användare! Kontakta oss med dina frågor och synpunkter och önskemål om funktionaliteter, eller om du bara stött på ett fel du vill berätta om! Ta kontakt med utvecklingsteamet nedan.

UTVECKLINGSTEAM

Projektledare från Divercity: Erik Berg och Joachim Widerstedt

Agil projektledare mot StandOut: Åsa Isacson, Bygden / Ratatosk

Utveckling: StandOut

Utvecklingsteamet nås på utveckling@byggboihop.se

REDAKTION

En redaktion ansvarar för portalens drift- och dess redaktionella innehåll.

Redaktionen nås på redaktion@byggboihop.se